Производство и продажба на керамични изделия за бита и сувенири
Фирмата произвежда както традиционната троянска керамика, така и керамични изделия изцяло съобразени със съвременните тенденции за дизайн и форма. Приемат се и поръчки за керамични изделия изработени на грънчарско колело..
 
line decor
 
line decor
 
 
 
 


   English Bulgarian

     Фирмата е основана през 1991 от Йордан Кметски. Предмет на дейността й е производството, както на традиционната троянска керамика, така и керамични изделия изцяло съобразени със съвременните тенденции за дизайн и форма. Фирмата е с традиции в:
        - керамика за дома и бита
        - производство на фирмени сувенири
        - оборудване на ресторанти и механи
        - производство на традиционни български сувенири
        - декоративна керамика (фонтани, стенни вази, амфори и др.)

           Фирмата е продължител на традиционната българска керамика, най-силно развита в Троянския край - с. Терзийско. Занаятът Грънчарство се е предавал от баща на син поколения наред. Изключение не прави и фамилия Кметски.
         Днешните майстори Йордан Кметски, неговата съпруга Саша, и техния син Стефан Кметски са трето и четвърто поколение майстори грънчари. През 2004 г. се роди и петото поколение на фамилия Кметски - Йордан Кметски младши. Цялата фамилия се надява той да наследи занаята на своя баща и деди.

        Днешните майстори са членове на Задругата на майсторите на народните художествени занаяти (ЗМНХЗ). Участвали са и са отличени в редица международни изложби, както в България, така и в други страни.